Ilmavaatlus

                                                              Foto autori erakogust

Vaatlesin Narva linna ilmastikuolusid, täpsemalt keskmist õhutemperatuuri ja keskmist tuule kiirust. Vaatluse aluseks võtsin 12. aprillikuu päeva, 2006 aastast alates kuini käesoleva aastani. Joonisel 1 on välja toodud ka kogutud andmed tabelina. 

Joonis 1. Narva linna ilmastikuolud (Riigi Ilmateenistus)

Vaatlusest selgub, et nii õhutemperatuur kui ka tuule kiirus on aastati väga erinev. Millest see sõltub on nii pealiskaudsel vaatlusel teadmata. Selleks tuleb kindlasti koostada oluliselt põhjalikum vaatlusmeetod, mis arvestab nii inimtegevusest tulenevaid aspekte kui ka looduse eripärasid. Üldiselt põhjustavad õhutemperatuuri muutusi näiteks õhu pidev liikumine, päikesekiirte langemine Maale ning aluspinna omadustest. Teatud määral võivad õhutemperatuuri mõjutada ka pilved. 

Joonisel 2 on graafiliselt kujutatud õhutemperatuuri kõikumine. Kui võrrelda aastat 2006 ja käesolevat aastat, siis võib kliima soojenemise märke näha. Keskmise temperatuuri erinevus on tõusnud umbes 12 kraadi. Samas on jooniselt ka näha, et ka aastatel 2012 kuni 2016 on õhutemperatuur olnud stabiilselt veidi suurem, kui teistel aastatel.

      Joonis 2. Õhutemperatuuri muutused Narva linnas (Riigi Ilmateenistus)
 
Tuule kiirus on samuti aastate jooksul märkimisväärselt kõikunud (joonis 3), kuid kindlasti ei saa seda võrrelda meie kodulinna Pärnu tuulisusega. Tuule suund on Eestis enamasti lõuna- ja läänekaartest ning kõige levinum on edelatuul. Kuna Narva asub idas, siis sellest tulenevalt tuule kiirus ei ole väga suur. Tuulisemad ajad on tavaliselt hilissügisel ja talvel, aga käesolev vaatlusaeg on kevadkuul ja seega tuule keskmine kiirus ei ole suur. 

Joonis 3. Tuule kiirus Narva linnas (Riigi Ilmateenistus)

Kokkuvõtteks saab nende tulemuste põhjal öelda, et ilmasitk on pidevalt muutumises. Samas põhjapanevaid järeldusi näiteks kliima soojenemise osas ei saa nende andmete põhjal teha. 

Kommentaarid

Postita kommentaar

Populaarsed postitused sellest blogist

Distantsõppe muljed

Programmi idee - mobiilirakendus

Minu seiklus Tallinnas